Eurovision Spirit

Ez történt a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében

Az leghosszabb című Eurovíziós dal, amit Észtország küldött

2024. május 10. - Tirpák Mihály

Tegnap újabb fordulóhoz érkezett a Malmöi verseny, ugyanis jött a második elődöntő, melyben 16 versenyző lépett fel, vagyis Málta kezdett és Hollandia zárta. Továbbá fellépet az automatikus döntős országok második fele, vagyis Franciaország, Spanyolország és Olaszország. Az elődöntő azzal kezdődött, hogy a két műsorvezető ki parodizálták Loreen tavalyi győzelmi dalát, a Tattoo-t, csak szoláriummal kiegészítve, aztán megjelentek a színpadon, már a szokásos felszerelésben.

esc_2024_sf_2_1.png

Aztán elkezdődött a dalok sorrendje, először Málta képviselője lépett fel, ami egy filmes szerű intro indította el a dalt, a ritmusa hasonlított a 2021-es Máltai dalra, de aztán a többi része aztán egyedi lett. Másodikként jött Albánia, amibe kellemesen csalódtam, vagyis teljesen át lett szabva a dal. Az audio változatban félig angol és félig albánul volt, de a második elődöntőben teljesen albánul, nincs bajom a nyelvvel, csak teljesen át lett szabva és gyenge teljesítmény mutatott nálam, ezért érdemelte ki nálam az év legrosszabb Eurovíziós dal címet. Jött Görögország, aki egy modern ütemes dalt hozott el Malmöbe. A görög dallal meg vagyok elégedve, ez ilyen tipikus modern Eurovízió dal, de koreográfia is jó, valamint a témája is passzol hozzá, vagyis egy élő adás effekttel. Negyedikként érkezett Svájc. Nemo nevű előadó egy olyan öltözetben jelent meg, amit nem nagyon szeretném részletezni, de a The Code című dala egy Queen és opera keverék is volt benne, de belekevert egy rap-et is. Ez ilyen filmes zene minőségre sikerült. Aztán jött Csehország, aki egy fiatalos rock dalt hozott. Aiko egy lázadó rock beütésű dalt hozott, ami egy ébresztőnek is belefér. Ahogy nézném az Eurovíziós rock dalokat idén, akkor nálam a második helyet foglalja el Horvátország után.

Továbbá jött az egyik automatikus döntős. Franciaország. Slimande egy elképesztő hangerővel bír, ugyanis a Mon Amour című dalt olyan szépen adta elé, még senki soha. Erre mondom azt, ez az igazi Eurovíziós dal, amit a France TV küldött. Aztán folytatódott Ausztriával a sor, aki egy eléggé diszkó stílus dalt hozott. Szerintem ez egy sláger gyanús dal lehet, mint 2022-ben a Snap esetén. De meg van rá az esély, hogy valahol az első tízben fog végezni, ráadásul a döntőben utolsóként fog fellépni. A dalnak azért vannak egy picit Scooter hajlása. Szerintem ez lesz az év Eurovíziós diszkó slágere, valamint az év diszkó slágere is. Aztán következett Dánia, aki egy igazán pop stílusú dallal jött, vagyis a Sand című dal annak titulálnám, egy dán pop slágernek, ami manapság is jelen van. Szerintem ez egy rádió gyanús dal lenne, csak sajnos kiesett. Ezzel szemben Örmény ország egy eléggé népies, folklór stílus hozott, ami összekeverte a modern hangzással. Ezzel a dallal megismerhetjük az örmény néphagyományt, de megérdemelten jutott a döntőbe.

Jött Lettország, aki egy komoly lírai lassú dalt hozott. A Hollow című dal elején egy közepesen lassú dal, aztán első verze alatt kezdett picit felgyorsulni. Ezzel szemben a spanyol Nebulossa egy kemény kártyát húzott a Zorra című dallal, ugyanis a dal elégé tartalmaz helyenként odaszúrós részleteket, de szerintem ez a dal, valahol a közép mezőnybe fog végezni a döntőben. Spanyolország után jött San Marino, akik egy Öngyilkos Osztag című film stílusát hozta el. A 11:11 című dal, igen ez a címe, egy kis depresszió stílusú, de lázadó rock stílus képvisel, mint a csehek. Az előadó hasonlít az említett film egyik karakterére, Harley Quinn-re, de inkább bele csempészet egy Monster Higt-ot is. De nem sikerült döntőbe jutni.

Jött Belgium a Before The Party’s Over című dallal, ami egy ütemes dal volt. A srác konkrétan a mikrofon körgyűrű közepén énekelt, vagyis rengeteg mikrofon vette körbe, amik nem voltak bekapcsolva. Azt következett Grúzia vagy Georgia. Ki hogyan hívja az országot, de én a rend kedvéért a régi Grúzia nevet használom. A Firefigther című dal egy igen lírai ballada stílusú dalnak jellemezném, mivel olyan harcias tempót is használ, ami a filmekben is elő fordulnak. Az észtek egy elképesztő hosszú című dalt küldött, ugyanis a (Nendest) Narkootikumidest ei tea me (küll) midagi című dal a leghosszabb című eurovíziós dal a Dalverseny 68 éves történetében, amit Észtország birtokolja és ráadásul a dal észt nyelven hangzik el.

Észtország után jött Izrael, aki egy ballada stílusú dalt hozott Hurricane címen. Eredetileg October Rain lett volna a címe, de a politikai elemek miatt módosult a cím és a szöveg is. Izrael részvétele, azért is vita tárgya volt, ugyanis 2023. október 7-én kitört az Izrael-Palesztina konfliktus. Aztán jött a harmadik automatikus döntős, Olaszország. A La Noia című dal egy latin stílus képvisel, de mégis olasz nyelven hangzik el. Utolsó előttiként érkezett Norvégia, aki egy eléggé indián stílusú zenét hozott magával, ami filmben képzelném el. Az utóbbi éveket nézem, akkor Norvégia elképesztően jól szerepel a Dalversenyen, ezért megérne a győzelemre, ugyanis 2009-ben nyertek utoljára Alexander Rybak révén. Utolsóként érkezett Hollandia az Europapa című dallal. Joost Klein dala olyan hatás kelt, hogy vissza repít a 90-es évekbe, mint a finnek No Rules! című dala. De azért felfedezhető a dalban egy másik dal címe, nem más mint Stromae - Papaoutai című dala.

A második elődöntős dalok után jött egy kis bulizás, ugyanis Petra és Malin elindította a karaoke vonatot a My Number One című dallal, amit az eredeti előadó, a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztes Helena Paparizou, majd folytatta sort Charlotte Perrelli, aki az 1999-es Eurovíziós Dalfesztivált nyerte meg a Take Me To Your Haven című dallal, majd a 2003-as Eurovízió török győztes, Sertab Erener zárta a Every Way That My Can című dallal.

Majd a szavazás lezárás után Petra egy kis humoros előadással hozott, hogy miért Svédország nyerte meg, ekkor tűnt fel ismét Charlotte és az EBU egyik embere. De azért oda szúrtak a Finnországnak és Käärijä Cha Cha Cha című dala. Ekkor kapott bukkant fel a tavalyi második helyezett, Käärijä is, aki előadta Cha Cha Cha című dalát. Őszintém mondom, hogy svédek tudnak jobb Eurovízió csinálni, hogy minden féle show elemet is beleraknak.

Az extra produkció után jött a legizgalmas pontja, hogy ki jut a döntőbe és ki esik ki. Döntőbe kvalifikálta magát Lettország, Ausztria, Hollandia, Norvégia, Izrael, Görögország, Észtország, Svájc, Grúzia, valamint Örményország. Kiesett Csehország, San Marino, Dánia, Málta, Albánia, valamint Belgium. A második elődöntőt az 1984-es Eurovíziós Dalfesztivál győzte, Herreys zárt le.

esc_2024_sf_2_11.png

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál szombaton a döntővel folytatódik, ekkor derül ki, hogy ki nyeri meg a versenyt és ki rendezheti a következő, 2025-ös Eurovíziós Dalfesztivált.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurovisionspirit.blog.hu/api/trackback/id/tr2718400927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása