Eurovision Spirit

Ezek voltak a 2023-as Eurovízió első elődöntőben

Loreen 2012 után másodszor is döntős

2023. május 10. - Tirpák Mihály

Elkezdődött a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál, melynek Egyesült Királyság és Liverpool ad otthont, mert Ukrajna sajnálatos módon nem tudja megrendezni a háborús helyzet miatt. Az idei versenyen csak 37 ország vesz részt, így Bulgária, Montenegró és Észak-Macedónia pénzügyi okokra hivatkozva távol marad, míg Magyarország immáron negyedik alkalommal nem küld érthetetlen okokból, mert az MTVA nem hajlandó elmondani a miértjét még a mai napig. De ennek ellenére megrendezte a Dalt, de az idei felvezetése gyenge volt.

esc_2023_13.png

Tegnap az első elődöntővel kezdődött az idei verseny, melyben 15 ország lépett fel Európa színpadára, hogy előadják a saját dalát. Elsőként Norvégia kezdte a Queen of King című dallal, melyet Alessandra adott elő. A dal hangzása és hangulata elképesztő volt, valamint a színpadi világa is egyedi volt. A dal nagy esélyes a svéd Loreen mellett.

esc_2023_8.png

A norvég dalt követte a máltai dal, melyet a The Busker együttes adta elő a Dance című dalt. A produkció elején feltűntek bábu formán a korábbi máltai Eurovíziós előadók. A dal igazán pörgős és előidézte a 80-as évek hangulatát. De sajnos nem jutottak tovább. Majd követte Szerbia Luka Black-kel a Samo mi se spava dal révén, melynek az elemei picit depis hangulatú volt, de a vége fel oldósabb. Továbbá jött Lettország, melyet Sudden Lights nevű együttes képviselte az Aija című szerzeménnyel. A dal hangulata olyan közepes volt, valamint picit ballada hangulatú volt.

esc_2023_9.png

A portugál dal egy kicsit olyan, mint egy filmzene lenne, vagyis tangó hangulatú volt a harmonika ritmusa volt, de azért gyengécske volt. Az ír dal előidézte a One Direction-t, mármint a hangulatra célzok. A We Are One című dal egy kicsit visszadobott 2013 és 2014 környékére. De sajnos ők sem jutott tovább. De az év gúnyoló  Eurovíziós dal címet Horvátországot illeti a Mama SC! című szerzeménnyel. A LET 3 együttes a dalban odaszúr egyet Oroszországnak és Putyinnak, vagyis a traktor szó erre utal. Így látszik, hogy a zeneileg nem múlt el a háború. A horvátokhoz hasonlóan Svájc is háborús balladát küldött a Watergun című dallal ami főként a katonásdi történet kerül előtérbe. Csak annyi az eltérés a horvátoktól, hogy visszafogottan volt előadva.

Következett az Izrael dala, Unicorn. A dallal csak annyi volt, hogy nem volt eléggé tartalmas a koreográfiában. De az üzenete a dalnak, hát eléggé közepes. A Moldova dala volt az egyetlen, amire lehet mondani, hogy hallgatható. A rock banda energiát nem sajnáltam módon belefektették a dalban. Ez volt az egyetlen olyan pörgős dal, ami kvalifikálta magát a szombati döntőbe. Biztosan mindenki emlékszik a 2012-es Euphoria című dalra, amivel Svédország megnyerte a bakui versenyt.  Ezt a dalt az bizony Loreen adta elő. A svéd énekesnő a Tattoo (tetoválás) című dallal ismét indul a versenyen. Az újrázó Loreen (nagy névnek számít) a fogadóirodák a norvég dal mellett esélyesnek számít, vagyis ezt megerősítette a döntőbe való tovább jutás. Anno 2019-ben Pápai Jocival megtörténhetett volna, csak nekünk kiesés járt érte.

esc_2023_14.png

Az azeri dal nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. A Tell Me More című dal nem volt olyan átadós hangulatú, mármint főként a tartalmát illeti. A dal ezért is belebukott. Mi még vannak okok, hogy mi lehet a veszte. A csehek is háborús balladát küldtek Liverpool-ba. A My Sister's Crown című szerzemény a horvátokhoz és a sváciakhoz hasonlóan beleáll Oroszországba. De az együttesben van egy orosz lány is, aki ukránokat nem érdekli, hogy évekig Csehországban él és ellenzi a háborút. A dalra visszatérve a tartalma a béke szerepét tölti be. Hollandok valójában ballada témájú dalt küldött, de kevés volt a továbbjutáshoz, valamely pontján hiba is lehet észrevenni, de így belebukott.

esc_2023_17.png

A sort a finn Käärijä Cha Cha Cha című szerzemény zárta. Maga a dal olyan volt mint, egy rajzfilm főcímdala lett volna, vagyis főként refrénje. Az öltözete olyasmi volt, mint egy rajzfilmfigura lenne, csak erre a Nickelodeon-nak és a Cartoon Network-nek kellene szerezniük a jogokat.  A dal attól függetlenül kellemes volt és pont ellett találva.

Az extra fellépők Alyosha, Julia Sanina, Rebecca Ferguson és Rita Ora voltak. A legjobb a Rita Ora produkciója volt, ami két ismert dalt is előadott. Majd következett izgalmasabb vagy illetve fájó része az elődöntőnek, vagyis ki jutott tovább  és ki kiesett ki. Nagy meglepetés volt számomra, hogy Horvátország jutott be az elsőként, de az is, hogy sokak által esélyes Norvégia pedig utolsóként. A két említett ország mellett továbbjutott Moldova, Svájc, Finnország, Csehország, Izrael, Portugália, de természetesen az újrázó Loreen-nal Svédország is továbbjutott, valamint Szerbia.

esc_2023_30.png

Továbbá kiesett Lettország, Hollandia, Azerbajdzsán, de a legfájóbb (szerintem) a Málta és Írország volt, hiszen az ők voltak jobbak a Cha Cha Cha és Moldova dala mellett. Így a három háborús dalt is újra hallgathatjuk szombaton. Valamint az új szavazási módszer is befolyásolta, főként a világ többi országa szavazata is.

Na, ennyi is volt a keddi eseményből. Az idei Eurovíziós Dalfesztivál csütörtökön a második elődöntővel folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://eurovisionspirit.blog.hu/api/trackback/id/tr1618323763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása